Houdbaarheidsdatum

Bij het bepalen van de houdbaarheidsdatum van een machinebesturing gaat men grotendeels uit van de veiligheidsfunctie en de componenten die hier onderdeel van zijn. Denk bijvoorbeeld aan PLC’s, relais of motorbeveiligingsschakelaars. Het moment waarop de faalkans van dergelijke componenten toe kan nemen wordt omschreven als de zogenaamde ‘mission time’.

Voor ‘bestaande’ machines wordt er doorgaans een ‘mission time’ van maximaal 20 jaar gehanteerd. Moet dan de gehele besturing na iedere 20 jaar vervangen worden? Nee, maar de componenten die onderdeel zijn van de veiligheidsfunctie wel. Het is hierbij van belang dat de documentatie van uw machinebesturing up-to-date is.

Veiligheid boven alles

De risico’s die kleven aan verouderde machines én machinebesturingen zijn alles behalve gering. Denk bijvoorbeeld aan storingen, uitval én onveilige situaties. Dit laatste wilt u voorkomen: uw machines moeten immers altijd veilig zijn voor de mensen die er mee werken. Machinebouwers moeten volgens specifieke normen aantonen dat de zogenaamde ‘veiligheidsfunctie’ is opgebouwd met een gedegen architectuur én een lage faalkans.

Om dit te kunnen doen wordt er gerekend met de afzonderlijke faalkansen van componenten die onderdeel zijn van deze veiligheidsfunctie. De faalkans van een component is door de jaren heen namelijk niet constant. Zo zal de faalkans in het in het begin relatief ‘hoog’ zijn, bijvoorbeeld bij een component dat bij oplevering al niet naar behoren functioneert. Functioneert een component na een aantal maanden echter naar behoren, dan is het aannemelijk dat het component blijft functioneren. 

Omdat stilval geen optie is

Wilt u weten wat de verwachte levensduur is van uw machinebesturing?
Laat deze dan checken door een besturingsspecialist van Besturingscheck.nl.

Jeroen Geerts

Besturingsspecialist

Veelgestelde vragen

En antwoorden van de specialist

In hoeverre vormt de machinebesturing een risico voor uw productie? Doe de Quickscan.

logo-epi

Besturingscheck.nl is een initiatief van EPI – Industrial Automation. Onze besturingsspecialisten werken dagelijks aan uiteenlopende (en soms zeer specialistische) productie- en procesinstallaties. Bij EPI vinden we dat het leveren van kwaliteit méér is dan het leveren van goed werkende besturing. Lees meer over onze kwaliteitsaanpak.