CE-markering

Stel: u schaft als productiebedrijf een geheel nieuwe machine aan. Het komt veelvuldig voor dat de machinebouwer waar u zaken mee doet, de besturing voor deze machine elders laat bouwen. Besturingstechniek is immers een vak apart. In dit geval is het uitgangspunt dat de machinebesturing onderdeel wordt van een machine waardoor de Machinerichtlijn (MD/MRL) van toepassing is. De betreffende machinebouwer is en blijft eindverantwoordelijk, ook voor de CE-markering van de complete machine inclusief machinebesturing.

CE-verklaring

Als het separate besturingspaneel een onderdeel vormt van de totale machine, dan kan de bouwer van dit paneel enkel een CE-verklaring afgeven. Het bedrijf plaatst vervolgens de bedrijfsnaam inclusief adres op de nog te leveren machinebesturing. Daarnaast dient dit bedrijf een technisch dossier te overleggen waarin staat dat de machinebesturing is getest onder de van toepassing van de LVD/LSR zoals NEN-EN-IEC 61439-1 en/of NEN-EN-IEC 60204-1.

Omdat stilval geen optie is

Twijfelt u aan de veiligheid van uw machinebesturing?
Laat deze dan checken door een besturingsspecialist van Besturingscheck.nl.

Jeroen Geerts

Besturingsspecialist

Veelgestelde vragen

En antwoorden van de specialist

In hoeverre vormt de machinebesturing een risico voor uw productie? Doe de Quickscan.

logo-epi

Besturingscheck.nl is een initiatief van EPI – Industrial Automation. Onze besturingsspecialisten werken dagelijks aan uiteenlopende (en soms zeer specialistische) productie- en procesinstallaties. Bij EPI vinden we dat het leveren van kwaliteit méér is dan het leveren van goed werkende besturing. Lees meer over onze kwaliteitsaanpak.