Kortstondige spanningen

Bij het schakelen van bijvoorbeeld motoren of spoelen, kunnen kortstondig hoge spanningen de elektrische installatie ‘binnentreden’. Door een ‘verkeerde’ keuze in componenten of gebrekkig onderhoud kunnen deze spanningen het gehele systeem beschadigen.

Tegenwoordig is er een keur aan maatregelen om dergelijke beschadigingen te voorkomen. Met de aanschaf van een adequate overspanningsbeveiliging worden alle uit- en inkomende verbindingen van uw machinebesturing beveiligd. Het grote voordeel: uw productie continuïteit loopt weinig tot geen gevaar. 

Daarnaast raden onze specialisten eindgebruikers altijd aan om voorzorgsmaatregelen te treffen voor het ‘voedende’ gedeelte van een elektrische installatie. Met een complete overspanningsbeveiliging kunt u het risico op schade en uitval door overspanning namelijk grotendeels ondervangen.

Luxe of noodzaak?

De schade die een blikseminslag of defect component in een installatie kan veroorzaken, is vaak veel groter dan men in eerste instantie denkt. Om nog maar te zwijgen over de mogelijke gevolgen. Zo breken branden vaak uit in een elektrische installatie na een die een blikseminslag. Hoewel overspanningsbeveiliging niet vereist is, is het dus zeker geen overbodige luxe.

Omdat stilval geen optie is

Twijfelt u aan de veiligheid van uw machinebesturing?
Laat deze dan checken door een besturingsspecialist van Besturingscheck.nl.

Jeroen Geerts

Besturingsspecialist

Veelgestelde vragen

En antwoorden van de specialist

In hoeverre vormt de machinebesturing een risico voor uw productie? Doe de Quickscan.

logo-epi

Besturingscheck.nl is een initiatief van EPI – Industrial Automation. Onze besturingsspecialisten werken dagelijks aan uiteenlopende (en soms zeer specialistische) productie- en procesinstallaties. Bij EPI vinden we dat het leveren van kwaliteit méér is dan het leveren van goed werkende besturing. Lees meer over onze kwaliteitsaanpak.